Skip to main content
Search

Title

A hasmenés lehetséges okai: ételmérgezés

Fertőzött élelmiszer vagy víz fogyasztása után gyomor-bél hurut alakulhat ki, és ezzel együtt hasmenés is. A gyomor-bél hurut az emésztőrendszer gyulladásával járó megbetegedés, melyet valamilyen bakteriális vagy vírusos fertőzés okozhat. 

Otthoni környezetben: Ha a gyomor-bél hurut a megszokott környezetben alakul ki, akkor feltételezhető, hogy valamilyen romlott étel okozta.

Külföldön: Ha a gyomor-bél hurut külföldi tartózkodás során jelentkezik, akkor vélhetően az utazók hasmenéséről lehet szó: a tengerentúlra utazó turisták körében fordulhat elő. Melegebb éghajlaton, rossz higiénés viszonyok között nagyobb valószínűséggel alakul ki.

Fertőzött étel vagy víz fogyasztásán kívül okozhatja az is, hogy az idegen környezetben új baktériumokkal találkozik a szervezet, vagy a szokatlanul gazdag, fűszeres étkezés.

Hogyan előzhető meg az ételmérgezés?

Bizonyos óvintézkedésekkel csökkenthető az ételmérgezés esélye.

Ügyeljünk arra, hogy az étel kellően meg legyen főzve, és étkezés előtt mindig mossunk kezet. Külföldön kerüljük a csapvíz vagy utcai árusoknál kapható ételek fogyasztását.

Olvasson tovább arról, hogy miként előzhető meg az ételmérgezés!

Különböző eredetű akut és krónikus hasmenés tüneti kezelésére. A székletet keményebbé teszi és csökkenti a székletürítések számát és azok térfogatát.

Az IMODIUM® Instant szájban diszpergálódó tabletta a nyelvre helyezve feloldódik, így tökéletes megoldás útközben is.