Skip to main content
Search

Title

A hasmenés lehetséges okai: IBS (irritábilis bél szindróma)

Az irritábilis bél szindróma, azaz IBS egy gyomor-bél rendszeri kórkép, amely tünetei között a hasmenés is megtalálható.

Az IBS tünetei

Noha az IBS pontos oka nem teljesen tisztázott, azt tudjuk, hogy a belek érzékenységére vezethető vissza. A panaszokat és tüneteket egyeseknél tovább súlyosbíthatja a stressz vagy bizonyos ételek. Az is előfordulhat, hogy az állapot évekig fennáll, ami akár éveken át tartó gyakori heveny hasmenéssel is járhat.

 

Az IBS jellemző tünetei, melyek egyénenként eltérőek lehetnek:

  • Görcsös hasfájás
  • Teltségérzet és puffadás
  • Fokozott bélgázképződés
  • Tartós székrekedés és/vagy hasmenés
  • Nyákos széklet ürítése
  • Székelés után elégtelen kiürülés érzése

Az IBS lehetséges kiváltó okai

Számos tényező vezethet a bélrendszer érzékenységéhez. Ezek közül a leggyakoribbak:

  • Stressz. A legtöbb orvos egyetért abban, hogy a stressz és a szorongás fokozhatja a bélrendszer természetes aktivitását.
  • Betegség. Korábbi súlyos gyomor-bél rendszeri fertőzés, például vérhas (dizentéria) a későbbiekben bélproblémákra hajlamosíthat.
  • Étrend. Az alacsony rosttartalmú és zsírban gazdag étrend - csakúgy, mint a kapkodva étkezés - felboríthatja a bélműködés normális ritmusát.
  • Hormonok. Nőknél a menstruáció és egyéb hormonális változások kiválthatják vagy súlyosbíthatják az IBS tüneteit.

Hogyan kell kezelni az IBS-sel összefüggő hasmenést?

Nem kell, hogy a belek érzékenységéből fakadó problémák korlátozzák a mindennapi életvitelét. A panaszok és tünetek számos módon enyhíthetők, ezekről a Mit tehetünk hasmenés esetén? menüpont alatt olvashat.

Ön is IBS-ben szenved?

Ha nem biztos abban, hogy a tüneteit valóban IBS okozza, ám azok fennállnak, akkor a pontos diagnózis érdekében keresse fel háziorvosát!

Hogyan kezeljük a hasmenést?

Az IBS-sel összefüggő heveny hasmenést is kezelheti IMODIUM®-mal! Az IMODIUM® segít helyreállítani a szervezet természetes ritmusát, szabályozva az emésztőrendszer aktivitását. Csak abban ez esetben kezdje el szedni az IMODIUM®-ot, ha kezelőorvosa korábban már megállapította, hogy Ön IBS-ben szenved. Az IBS-hez kapcsolódó hasmenés kezelésére csak felnőttek alkalmazhatják az IMODIUM®-ot!

Tudjon meg többet az IMODIUM®-ról!

Különböző eredetű akut és krónikus hasmenés tüneti kezelésére. A székletet keményebbé teszi és csökkenti a székletürítések számát és azok térfogatát.

Az IMODIUM® Instant szájban diszpergálódó tabletta a nyelvre helyezve feloldódik, így tökéletes megoldás útközben is.