Skip to main content
Search
A hasmenés lehetséges okai: ételek

Title

Az elfogyasztott ételek okozzák a problémát?

Nyilvánvalónak tűnik, mégis hangsúlyozni kell, hogy mindaz, amit elfogyasztunk és ahogy elfogyasztjuk valóban befolyásolhatja az emésztőrendszerünk egészségét.

Tegyen jót az emésztőrendszerével!

Ha érzékeny a bélrendszere, még nem jelenti azt, hogy az állapota nem befolyásolható. Emésztőrendszerünk egészségéért sokat tehetünk azzal, hogy lassabban étkezünk, étkezési naplót vezetünk, vagy akár csak egészen keveset változtatunk egy-egy étel elkészítésén.

Helyes étkezési szokások 

Néhány tanács a helyes étkezési szokások kialakításához:

 • Egyen lassabban. 20 perc kell ahhoz, hogy a gyomorból kiinduló jelzések alapján az agyban tudatosuljon a jóllakottság. A lassabb evés egyúttal azzal jár, hogy valószínűleg kevesebb ételt fogyasztunk, vagyis kevesebbet kell megemésztenünk.
 • Alaposan rágja meg az ételt. Azzal, hogy alaposan megrágja az ételt, nemcsak az étkezés folyamatát lassítja, hanem az emésztést is megkönnyíti, hiszen így kisebb feldolgozandó ételdarabok jutnak a bélrendszerbe.
 • Ne habzsoljon. Amikor gyorsan, nem kellően megrágva nyeljük le a falatot, az étellel együtt levegő is juthat a gyomorba, ami puffadást és emésztési zavarokat okozhat.
 • Egyen kisebb adagokat és könnyebb ételeket. A nagy adagokat és a nehéz ételeket hosszabb ideig tart megemészteni, ami több munkát igényel az emésztőrendszertől.
 • Ne egyen késő este. Az emésztőrendszer a nap végén a legkevésbé hatékony, ezért próbálja meg az utolsó étkezést lefekvés előtt legalább 3 órával korábbra időzíteni.

Kiváltó ételek és italok

Mindannyian mások vagyunk, ráadásul a szervezetünk is eltérően működik a különböző időpontokban. Ami hasmenést vált ki az egyik embernél, az a másiknál nem, sőt akár meg is nyugtathatja az emésztőrendszert. Az is előfordulhat, hogy ami tegnap gond nélkül fogyasztható volt, az ma már problémákat okoz.

Az alábbi élelmiszerek gyakran okozhatnak hasmenést:

 • Alkohol. Előfordulhat, hogy a bor vagy rövidital irritálja a gyomrát.
 • Fűszeres ételek. A fűszeres ételek, például az indiai és a kínai konyha remekei hasmenést válthatnak ki.
 • Olajban sütött és zsíros ételek. Ezek az ételek növelhetik az emésztést kísérő természetes bélösszehúzódások erejét, ami súlyosbíthatja a hasmenéses tüneteket.
 • Rostban gazdag ételek. Egyesek nehezebben emésztik meg az oldhatatlan rostokban gazdag élelmiszereket, ami bélproblémákat okozhat.
 • Túlzott zöldség- és gyümölcsfogyasztás. Egyeseknél a túl sok aszalt szilva, kivi, bab, brokkoli vagy káposzta fogyasztása hasmenést okozhat.
 • Tejtermékek. A tej, a sajt, a tejföl, a tejszín és egyéb tejtermékek szintén hasmenést okozhatnak egyeseknél. Ilyen esetben kipróbálhatja tejpótló italok, például mandula- vagy szójatej fogyasztását.
 • Kávé és tea. A koffein hasmenést válthat ki az emésztési problémától szenvedőknél.
 • Édesítőszerek. A mesterséges édesítőszerek, például a szorbit vagy fruktóz, amelyek a diétás italokban, édességekben és a rágógumikban találhatók, szintén hasmenést válthatnak ki, részben azért, mert kevésbé szívódnak fel a vékonybélben. Érdemes figyelni az élelmiszerek csomagolásán feltüntetett információkat.

Előfordulhat, hogy a panaszokat nem az az étel okozza, amit legutoljára evett, hanem az, amit előző nap, sőt az is lehet, hogy nem is az étel, hanem az, hogy milyen gyorsan, milyen későn vagy mennyit evett.

Hogyan kerüljük el a hasmenést kiváltó étel fogyasztását

Ha a hasmenést vélhetően valamilyen étel okozta, a kiváltó élelmiszer(ek) azonosításához hasznos lehet étkezési naplót vezetni, vagyis feljegyezni, hogy az egyes napokon mit fogyasztottunk, és mikor jelentkeztek a tünetek.

Vezessen étkezési naplót!

 • Vegyen egy jegyzetfüzetet, és minden napnak nyisson egy külön oldalt.
 • Írjon fel mindent, amit az adott napon elfogyasztott, lehetőleg az ételízesítőket és fűszereket, valamint az italokat is.
 • Jegyezze fel azt is, hogy aznap mennyire érezte magát stresszesnek. Lehet, hogy Ön is meglepődik a tapasztaltakon.
 • Keressen kapcsolatot az elfogyasztott ételek-italok és a panaszai között. A tészta, a pizza és a szendvicsek különböző ételek, de mindegyik tartalmaz pl. búzát.
 • Az elemzést kezdje általánosságban, majd szűkítse le az összetevőkre. Amint sikerül meghatározni a problémás ételeket és élelmiszereket, próbáljon meg rájönni, hogy melyik összetevő(k) okolható(k).
 • Gondolkodjon hosszú távon. Lehet, hogy kezdetben még nem lesz nyilvánvaló, mi okozza a panaszokat, de idővel megláthatja az összefüggéseket, és akkor már konkrét kérdésekkel keresheti fel a háziorvosát.

Ne fogyassza a problémás ételeket.

Lehet, hogy sikerül megfigyelnie, hogy például a paradicsomszószos tészta hasmenést okoz, de ebből még nem tudható bizonyosan, hogy melyik összetevő a ludas. Ahhoz, hogy ezt kiderítse, megpróbálhatja szétválasztani az összetevőket: egyen először tésztát paradicsomszósz nélkül, majd fordítva. Ugyanez vonatkozik a többi ételre is.

Ételintoleranciája van?

Ismert ételintoleranciák:

 • Glutén - fehérje, amely a legtöbb gabonában, például a búzában, az árpában és zabban is megtalálható
 • Laktóz – cukor, amely a tejben és a tejtermékekben fordul elő

Ha úgy gondolja, hogy ételallergiája vagy ételintoleranciája van, további tanácsért keresse fel háziorvosát!

Nehezen emészti meg a rostos élelmiszereket?

A magas rosttartalmú étrend egyeseknél hasmenést okozhat, vagy súlyosbíthatja a meglévő hasmenést.

Az élelmi rostoknak két típusa van:

Oldódó rostok. Előfordulnak például több gyümölcs- és zöldségfélében, például a citrusfélékben, lencsében és a babban. Az oldódó rostok mind hasmenés, mind székrekedés esetén jótékony hatásúak lehetnek.

Oldhatatlan rostok. Ez a rosttípus a búzakorpában, a teljes kiőrlésű gabonában és egyes gyümölcs- és zöldségfélék héjában található meg. Az oldhatatlan rostok kedvező hatásúak lehetnek székrekedésben, viszont irritábilis bél szindrómában (IBS) és gyakori hasmenés esetén súlyosbíthatják a tüneteket. Ez nem jelenti azt, hogy egyáltalán nem fogyaszthat oldhatatlan rostokat, ha hasmenése van. Mindössze arról van szó, hogy igyekezzen tudatosan étkezni, és próbálja megfigyelni, hogy mi tesz jót az emésztésének, és mi nem.

Különböző eredetű akut és krónikus hasmenés tüneti kezelésére. A székletet keményebbé teszi és csökkenti a székletürítések számát és azok térfogatát.

Az IMODIUM® Instant szájban diszpergálódó tabletta a nyelvre helyezve feloldódik, így tökéletes megoldás útközben is.