Skip to main content
Search
Fertőzéses eredetű hasmenés

Title

Mi a fertőzéses eredetű hasmenés?

A fertőzéses eredetű hasmenés a gyomor-bél hurutként (gasztroenteritisz) ismert gyakori emésztőrendszeri betegség fő tünete. A megbetegedést bakteriális vagy vírusos fertőzés okozhatja. Az állapot a gyomor és a belek gyulladásával jár.

Milyen egyéb tünetek jelentkezhetnek?

A fertőzéses eredetű hasmenéshez hányinger, hányás, fejfájás és láz is társulhat. 

Mi okozhatja a fertőzéses eredetű hasmenést? 

 A gyomor-bél hurut (gasztroenteritisz) okai lehetnek:

  • Ételmérgezés: Gyomor-bél hurut (gasztroenteritisz) esetén valamilyen ételmérgezésre gyanakodhatunk. Mindig ügyeljen arra, hogy az étel kellően meg legyen főzve, ne álljon az asztalon, és étkezés előtt mindig mosson kezet.
  • Hasmenés utazás alkalmával (utazók hasmenése): Ha a gyomor-bél hurut (gasztroenteritisz) külföldi tartózkodás során jelentkezik, akkor vélhetően az utazók hasmenéséről van szó. Ezt általában szennyezett étel vagy ital fogyasztása okozza, de kiválthatja az is, hogy az idegen környezetben új baktériumokkal találkozik a szervezet, vagy egyszerűen csak a szokatlanul gazdag, fűszeres étkezés. 

Fertőzéses eredetű hasmenés esetén az IMODIUM® nem pótolja az antibakteriális kezelést.

  • Norovírus vagy rotavírus fertőzés: A norovírus- vagy a rotavírus-fertőzés a vírusos eredetű gyomor-bél hurut (gasztroenteritisz) ismert formája. 

Különböző eredetű akut és krónikus hasmenés tüneti kezelésére. A székletet keményebbé teszi és csökkenti a székletürítések számát és azok térfogatát.

Az IMODIUM® Instant szájban diszpergálódó tabletta a nyelvre helyezve feloldódik, így tökéletes megoldás útközben is.